De geschiedenis van Muziekcollectief De Maasoever Roosteren gaat terug tot 26 juli 1885 toen in Roosteren Fanfare De Maasoever werd opgericht. Het is dus een muziekvereniging met een lange en rijke geschiedenis en met een centrale rol in de lokale gemeenschap. Naast het verzorgen van concerten en het deelnemen aan concoursen werden ook dorpse en kerkelijke activiteiten muzikaal ondersteund door de fanfare. In al die jaren zijn ook er vele successen geboekt. De toenmalige fanfare werd in 1966 Landskampioen in de afdeling uitmuntendheid en promoveerde naar de Ere-afdeling. In 1991 behaalde de fanfare tijdens het bondsconcours in Maasbracht een eerste prijs met Lof der Jury en ze werd tevens Limburgs Kampioen. De fanfare promoveerde met dit resultaat naar de superieure afdeling. Als Limburgs kampioen nam de fanfare in januari 1992 deel aan het Landskampioenschap in Doetinchem en werd ze wederom Landskampioen, nu in de Ere-afdeling.

Maar tijden veranderen. We zijn inmiddels enkele decennia verder en het huidige orkest bestaat uit veelal jeugdige leden met andere wensen en verwachtingen over het samen muziek maken. Om gehoor te geven aan wensen van de leden heeft de vereniging in 2022 een koerswijziging ingezet en is de orkestvorm fanfare losgelaten. We leggen ons nu toe op het spelen van lichte muziek. Muziek waaraan de leden meer plezier beleven en die aantrekkelijker is voor het grote publiek. Daarnaast hebben we de bezetting uitgebreid met drums, basgitaar, toetsen en vaak ook met zang en dus zijn we ook afgestapt van de klassieke fanfarebezetting. Omdat onze huidige bezetting en ook ons repertoire niet meer past binnen de orkestvorm fanfare hebben we samen met onze dirigent Bert van Cruchten besloten een nieuw jasje aan te trekken. 

Sinds 1 januari 2022 zijn we Muziekcollectief De Maasoever Roosteren, een muziekvereniging waar muzikanten plezier beleven in het samen maken van muziek in diverse stijlen, met een wisselende bezetting en een aansprekende programmering voor publiek en muzikanten.