Algemeen

Na het spelen moet het instrument uit elkaar worden genomen en worden droog gemaakt met een daartoe geschikte wisser. De binnenkant van het instrument regelmatig met een speciale wisser schoonmaken. De buitenkant voorzichtig met een doek schoonmaken en er op toezien dat de polsters niet met water, zeep, olie of vet in aanraking komen.
Mondstukken van rietinstrumenten niet met de steelwisser schoonmaken wegens risico van beschadiging door de scherpe punt van de steel. Na het spelen moet het instrument uit elkaar worden genomen en goed worden droog gemaakt met een daartoe geschikte wisser.
Ook kun je een zeemlapje gebruiken met daaraan bevestigd een koordje met een gewicht. Het gewicht door het instrument schuiven en aan de andere zijde eruit trekken en het zeemlapje langzaam door het instrument trekken. Kleppen, schroefjes en veren moeten van tijd tot tijd gesmeerd worden. Het beste kun je dit doen met een naald en instrumentolie.
Er goed voor zorgen dat er geen olie op de polsters komt. Tapkurken moeten regelmatig met rundvet worden ingevet. Ook is er speciaal vet in de handel. Nooit een wisser in het instrument laten zitten.

Onderhoud saxofoons: in elkaar zetten
Bij het in elkaar zetten van het instrument, moet op de volgende punten gelet worden:
Bij plaatsing van het halsstuk op het instrument, het octaaf- mechanisme (uitstekende pennetje) niet verbuigen. Het mondstukkurk regelmatig met kurkvet insmeren zodat het kurk niet uitdroogt en het mondstuk soepel op het instrument geplaatst kan worden (stemming aanpassen).

Onderhoud saxofoons: schoonmaken van de saxofoon
Na het spelen dient al het water uit het instrument verwijderd te worden. Het meeste vocht verzamelt zich onder in de bocht van de beker. Door het instrument voorzichtig om te keren, loopt het meeste water uit de beker. Nog achtergebleven vocht kunnen we verwijderen door gebruik te maken van een wisser (ronde borstel met een zeem of een z.g. padsaver). Bij de baritonsaxofoon zal het water zich in de bocht vlak onder het mondstuk verzamelen. Dit kan verwijderd worden door het waterklepje te openen. Wordt het water niet verwijderd dan zal, als het instrument in de koffer wordt opgeborgen, het water vanuit de binnenzijde op de polsters lopen. De polsters worden hierdoor vuil en hard en dichten niet goed meer af.
Water in het bovenste deel kan verwijderd worden door de bovenste kleppen te openen en het water tussen klep en zitting weg te blazen.

Het halsstuk kan schoongemaakt worden met een wisser. Dit kan een smal stukje zeemleer zijn waaraan een koord met gewichtje bevestigd is wat enkele malen door het halsstuk wordt gehaald. Deze buis moet regelmatig aan de binnenzijde goed schoon gemaakt worden met een flexibele borstel en handwarm water. De octaafklep eerst verwijderen. Het octaafgaatje met een pijpenrager schoonmaken.

Onderhoud saxofoons: het mondstuk
Het mondstuk is voor de toonvorming een zeer belangrijk onderdeel en vereist daarom veel aandacht. Het mondstuk kunnen kan schoongemaakt worden door middel van een zeemleren lapje of een zakdoek. Eens per maand uitspoelen in lauwwarm water, niet te warm, het mondstuk gaat anders vervormen en wordt dan waardeloos voor gebruik. Door het spoelen lost achtergebleven aanslag op (bron van bacteriën) en deze kan dan met een kleine tandenborstel verwijderd worden. De baan waar het riet tegenaan komt en de binnenzijde van het mondstuk mogen niet beschadigen. Geen scherpe voorwerpen gebruiken voor het schoonmaken.