Het onderhouden van je blaasinstrument is een van de belangrijke zaken om met plezier gebruik te kunnen maken van het instrument.

Onderhoud van koperen blaasinstrumenten
1. Inwendig schoonmaken
2. Onderhoud van de ventielen
3. Onderhoud van de pompen
4. Enkele nuttige tips
5. Mondstuktrekker
Onderhoudsvoorschriften voor koperen blaasinstrumenten

Minstens éénmaal in de twee maanden dient het instrument inwendig schoongemaakt te worden.
Het beste kunt u hiervoor lauw-warm water gebruiken met een beetje vloeibaar reinigingsmiddel b.v. Dreft of Badedas (gebruik nooit kokend water en/of soda).
Leg het instrument ongeveer dertig minuten in het water, (b.v. in bad of plastic bak) en spoel dan het instrument goed uit met schoon stromend water.

Voor het schoonhouden van de ventielen draait u eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf.

Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1-2-3.
Veeg de ventielen goed af met een doek die niet pluist of vezeltjes achter laat.
Voor het poetsen van de binnenkant van de ventielhuizen bestaan speciale borsteltjes. Maar u kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.
Bij het in elkaar zetten van de ventielen gebruikt u een paar druppeltjes ventielolie.

Gebruik alleen ventielolie!

Een van de meest voorkomende reparaties is dat de pompen niet meer schuiven. Dit euvel kan verholpen worden door iedere keer voordat u begint te spelen, de pompen allemaal een keer op en neer te bewegen. Indien u merkt dat de pompen niet goed meer lopen, kunt u ze met speciaal pompenvet insmeren.

Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het. Gebruik voor de triggerpompen dun vet met key oil (geen ventielolie!).
Nadat u hebt gespeeld moet het instrument afgeveegd worden. Vooral de plaatsen waar het instrument met de handen of speeksel in aanraking komt. Transpiratie en speeksel tasten het materiaal erg aan. Hiervoor zijn speciale poetsdoeken verkrijgbaar. Voor verzilverde instrumenten is dat een doek die met poetsmiddel geïmpregneerd is. Laat ook eens van tijd tot tijd het koffer open staan zodat het instrument kan drogen.

1. Voor het schoonmaken van instrumenten zijn verschillende wissers verkrijgbaar, ook in grootte.

2. Het mondstuk steeds voorzichtig in de mondstukbuis zetten en er nooit met de hand op slaan.
3. Berg geen losse onderdelen zoals pupiters en dergelijke in het koffer op, of er moet een aparte opbergruimte voor zijn.
4. Eet of drink nooit onder het spelen. Zorg voor een schone mond alvorens te gaan spelen.
5. Houd het mondstuk zowel inwendig als uitwendig goed schoon.
6. “Repareer” in geen geval uw instrument zelf. Laat dat aan de vakman over.

Mondstuktrekker
De mondstuktrekker is een apparaat waarmee u zelf een vastzittend mondstuk uit de mondstukbuis kunt trekken zonder het instrument te beschadigen.